Urządzenie kuchni gastronomicznej nie należy do najłatwiejszych zadań. W tym przypadku nie wystarczy jedynie odwiedzić sklepu ze sprzętem AGD. Zwykła kuchenka czy zmywarka przeznaczona na domowy użytek nie sprawdzi się w restauracji. Zamiast tego musisz wyposażyć kuchnię w profesjonalne i atestowane rozwiązania. Jaki sprzęt jest niezbędny? Czego nie może zabraknąć w Twojej restauracji? Czytaj dalej, a poznasz odpowiedzi na te pytania.
Bez tych sprzętów nie obejdzie się żadna kuchnia gastronomiczna
Niezależnie od tego, czy otwierasz pizzerię, luksusową restaurację czy lokal typu fast food musisz spełniać wytyczne BHP. Profesjonalny sprzęt to dobry początek, który pomoże Ci urządzić kuchnię zgodnie z tymi zasadami. Czego nie może zabraknąć w restauracyjnej kuchni? Wyposażenie zależy w dużej mierze od Twojego menu i profilu lokalu gastronomicznego. Jeśli serwujesz dania na ciepło, to koniecznie będzie zaopatrzenie się w urządzenia umożliwiające obróbkę termiczną. Należą do nich ciągi grzewcze, piece konwekcyjno-parowe, grille czy kuchenki elektryczne lub gazowe. To nowoczesne rozwiązania stworzone po to, aby ułatwić codzienną pracę. Piece Rational rozpoznają, wyczuwają i zapamiętują przygotowywane w nich posiłki. Co więcej, mają wiele programów, a co za tym idzie, możliwości. Wyróżnia ich też intuicyjna obsługa oraz innowacyjna technologia. Dzięki czemu pieczenie, smażenie, grillowanie, frytowanie, jak i gotowanie na parze i w niskiej temperaturze jest niezwykle efektywne i proste.
Profesjonalny sprzęt gastronomiczny oferuje hurtownia: https://hybryda-gastro.pl
Czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni?
Przygotowanie dania łączącego smak, prezencję i niebanalny pomysł to zadanie, któremu nie łatwo sprostać. Pomóc Ci w uzyskaniu tego efektu mogą nie tylko umiejętności i świeże produkty – które są najważniejsze – ale też odpowiednie akcesoria kuchenne. W Twojej kuchni nie powinno zabraknąć takich przedmiotów jak:
- komplet profesjonalnych i ostrych noży,
- pojemników GN,
- naczyń o różnym przeznaczeniu i wielkości,
- rondli, garnków i patelni,
- pojemników do przechowywania żywności,
- sitka,
- misek,
- desek do krojenia
- dyspenserów do sosów,
- brytfanny,
- obieraczek
- miarek.
Oczywiście, wyżej wymienione akcesoria to jedynie przykłady, które znacznie ułatwiają bądź umożliwiają gotowanie. Wybierając te produkty, pamiętaj, aby zwrócić uwagę na ich jakość. Dobrą inwestycją – i to na lata – są akcesoria wykonane ze stali nierdzewnej.